Hvad er en varmepumpe

 

Hvad er en varmepumpe?

 

En varmepumpe består af en eller flere indedele og en udedel. Inde-delene placeres, hvor varmebehovet er størst. Det vil typisk sige i stuen, gangareal eller i køkken/alrum. Ude delen placeres udvendigt ved huset.

Princippet i en varmepumpe er populært sagt ligesom et omvendt køleskab. Kompressoren i ude delen indsamler og oparbejder den varme, der naturligt findes i luften. Herefter overføres varmen til inde delen, som opvarmer luften i din bolig. Selv om termometeret viser minusgrader, findes der stadig varme i ude luften, som varmepumpen kan udnytte, de nye moddeler virker helt ned til -20 grader, det varme kabel der ligger i bunden af udedelen.

På varme sommerdage får du endvidere mulighed for at benytte varmepumpen som et effektivt afkølingssystem. dog et mindre område end på opvarmning, da der er mere omkostningsfuldt at køle end at varme. Populært sagt ændre vi flow retning, så anlægget virker som et airconditionanlæg.
I mange sommerhuse vil en varmepumpe kunne klare 100 % af varmebehovet. I helårshuse (Luft/Luft) kan den klare op til 90 % af varmebehovet. Resten klares fortsat af el-radiatorer, el-gulvvarme eller anden varmekilde.

 

Thy-mors Energi har fokus på varmepumpe og der kan gives tilskud til et anlæg. se mere her

 

Jordvarmeanlæg og Luft/vand kan dog give 100% i helårshuse.Træk gratis varme ud af luften

Varmepumper har i dag en effektfaktor(cop), der er større end tre. Det vil sige, at varmepumpen leverer tre gange så meget energi, som den bruger. Installeres der en varmepumpe i et el opvarmet hus, vil man få varme for godt tre kroner, hver gang man betaler én. Derfor er varmepumpen en god investering.

Endelig giver varmepumpen dit hus et bedre indeklima.